Skip to main content

Da li je kalorija samo kalorija ili je jedna kalorija važnija i bolja od druge, to su ona filozofska pitanja o kojima bi bilo fino napraviti raspravu, ali kada je reč o slatkišu prirode tj. medu, mislim da će se većina vas složiti sa mnom kako između meda i bilo kog veštačkog slatkiša ne sme postojati znak jednakosti. Iako su u oba slučaja u pitanju prosti šećeri koje svako dete voli, izvorni med jednostavno dominira nad svime što se nalazi u kutiji ili kesici i to u svakom svom delu. U ovom postu ću se potruditi da odgovorim na jedno čuveno pitanje – Zašto je med zdrav?

Ako i dalje neki od vas nisu uvereni kako je moguće da jedan šećer bude bolji i zdraviji od drugog nastavite dalje sa čitanjem…

1. Zato što je med prirodni slatkiš

Želim da se ovde fokusiramo samo na jednu reč iz ovog podnaslova, a to je „prirodni“. Ne treba vam sigurno doktorat da biste pojmilii kako mi ljudi ne samo da ne razumemo, već i ne poznajemo ogroman deo prirode koja nas okružuje. Što dublje zalazimo u svaki proces i svaku pojavu mi iskopavamo više pitanja nego odgovora.

Kada je reč o hrani konkretno, i posle ovoliko godina i napretka u tehnologiji i hemiji, mislim da i dalje nismo ni blizu stvaranja nečega poput prirodnog ploda neke biljke ili proizvoda poput meda. Jednostavno priroda je mnogo pametnija od nas.

Nemojte misliti da sam ja neko ko je protiv napretka u nauci ili tehnologiji, čak naprotiv. Upravo zbog toga što cenim nauku i ljudsku želju za znanjem i napretkom moje mišljenje po pitanju prirode i hrane koja nam dolazi iz prirode (iako mešamo prste u svaki njen aspekt) jeste vrlo jednostavno: Sve dok mogu, ja ću pre birati gotovu hranu iz prirode nego neki veštački sintetisani prah ili tablete iz laboratorije. Kada je reč o medu, pre ću birati med i slatkiše napravljene od meda i voća, nego neke druge slatkiše koji su sklapani na pokretnoj traci u nekoj fabrici. Čak iako su super ukusni i zabavni.

Iako vam ovo možda ne izgleda tako, ovo ipak jeste jedan vrlo jak argument u korist meda i njegovog efekta. Samo zato što je prirodan med trebamo da cenimo i da jedemo daleko više od veštačkih tvorevina sa šećerom.

Koliko ne poznajemo prirodu, toliko ne poznajemo ni med. Ovo vam može reći svaki stručnjak o medu. Normalno, sve ovo važi za dobri stari prirodni  med.

Med u kasici

2. Zato što nije svaki med isti

Ovo sam već  kratko spomenuo u svom uvodnom postu o medu.

Za sve koji nisu znali, ne postoji jedna vrsta meda, niti je med jedan proizvod. Ova ogromna raznovrsnost meda, sve od same biljke i cvetova pa do načina pripreme i post pripremne tehnologije, sve utiče na gotove proizvode koji se između sebe itekako razlikuju u odnosu šećera, vrsti šećera, kao i količini ostalih nutrijenata.

Samim tim med stiče još jednu prednost kao dobar i zdrav slatkiš, jer imamo tu opciju da jedemo različite vrste meda, da ih mešamo, da ih kombinujemo itd. i sve to na kraju daje novu nutritivnu sliku i efekte na naš organizam i zdravlje.

Samo se zapitajte koliko bi kul bilo da jedete mešavinu dva meda, jednan bogat u određenom enzimu i antikosidansima, a drugi bogat nečim drugim. Ovime skidate sebi dva problema jednom kašikom.

Skladistenje meda

3. Zato što poseduje mnogo više sastojaka od šećera

Med jeste sladak, ali to ne znači da je šećer jedino što se nalazi u medu. I ovo sam pomenuo u prethodnom postu, ali med je generalno proizvod koji sadrži antioksidante. Koje tačno i u kom odnosu, sve to varira kao što ste mogli zaključiti iz gore pomenute priče o raznovrsnosti meda.

Ovo sve jeste vrlo diskutabilno i još uvek nedovoljno poznato, ali za sada znamo da su antioksidanti itekako moćna jedinjenja koja imaju brojne efekte na ljudsko telo.

Sve je to vezano za slobodne radikale koji su ozloglašeni kao ključni krivci u procesu starenja, mutacije i kancera naravno, a sa druge strane proizvodimo ih kao nusproizvode disanja svaki dan. I odjedanput se pojavi med koji pored ostalih biljaka ima te neke svoje antioksidante koji mogu sve ovo lepo da srede i da spreče. Zar ne bi to bilo super?…

Naravno da priča nije ovoliko jednostavna, ali poruka jeste: Znamo da brojne vrste meda imaju različit odnos antioksidanata i znamo da ti isti antioksidanti imaju neke korisne efekte po naše telo. Samim tim i ovo je još jedan razlog zašto je med zdrav. Kraj priče, još jedan poen za med.

Med i limun

4. Zato što još uvek ne znamo sve o medu

Fascinantna stvar mi je da ljudi još uvek istražuju med kao supstancu ili proizvod. Isto kao što još uvek istražujemo okeane i svemir.

Ovde ću samo da spomenem „sirovi“ med, kao podvrstu meda koja nije bila pasterizovana, tj. podgrevana iznad određenih temperatura.

Postoje neslaganja oko toga šta „sirov“ u stvari znači i kako treba da izgleda, gde jedni kažu da je sirov med isključivo onaj koji je u čvrstom stanju, dok drugi kažu da nije bitna tekstura nego sama činjenica da li se med podgrevao ili ne, jer naposletku i pčele greju med kada nastupe hladni dani, ali u svakom slučaju, neka prihvatljiva definicija sirovog meda je ona koju sam gore pomenuo, a to je da je sirovi med onaj koji nije pasterizovan tj. podgrevan i samim tim ovakav med u sebi sadrži neke enzime.

Enzimi kao supstance su osetljivi na toplotu i samim tim svaka pasterizacija meda dovodi do fizičke degradacije enzima. U zavisnosti od vrste meda, sada već pričamo i o pod-podvrsti, postoji razlika i u količini ovih enzima.

Ovo otvara novo poglavlje kada je reč o medu i efektu meda na naš organizam. Slika se još dodatno komplikuje, ali i dolazimo do još jednog aduta kada je reč o superiornosti meda nad prostim slatkišem.

Med u teglicama

5. Zato što med nije samo med

U ovom poslednjem pasusu želim da vas podsetim da med jeste prvenstveno proizvod medonosnih pčela i kao takav njegova primarna namena jeste ishrana samih pčela.

Ovo govorim zato što mnogo puta prosto zaboravimo poreklo meda, a i zaboravimo šta se sve može naći u medu. Ukoliko imate med koji nije bio visoko obrađivan tj. filtriran onda u toj svojoj tegli meda možete naći i komadiće saća, po koje zrnce polena, propolis kao mešavinu voska, pčelinja krila, hitin, nogice ili čak i glavu. Ovo je inače razlog zašto veganci ne konzumiraju med.

Sve ovo dodatno daje značaj medu jer mnoge od ovih supstanci, poput polena ili propolisa imaju neka svoja posebna dejstva na naše telo, na bolesti, ali i generalno zdravlje, pa kada ukombinujete to sa samim medom dobijate jedan opasno jak i zdrav proizvod.

Postoji jedna napomena ovde – pošto polen poseduje opnu koju mi ljudi jednostavno ne možemo da svarimo svaka mešavina meda i klasičnog zrna polena je beskorisna, ali ako govorimo o mešavini meda i fermentisanog polena („perge“), a u tom slučaju i možemo da pokupimo neka dodatna bonus dejstva.

Takođe, ovde ću da pomenem mešavinu meda i matičnog mleča kao jedan izuzetno jak proizvod koji ima neku svoju unikatnu namenu na ljudsko telo, konkretno na imunitet.

I ovo je naravno samo ono što znamo kada je reč o medu i mešavinama meda. Vidite li sad koliko je priča široka i kompleksna i koliko zaista sam značaj meda dolazi do izražaja. Kako onda neko može reći da je med samo običan šećer kao svaki drugi slatkiš?…

Ostaviću vas ovde da razmišljate još malo o medu, ali i da se setite da med može da se koristi sa mnogim drugim namirnicama kako biste napravili neku jaku i hranljivu mešavinu za vaš organizam. To jednostavno ne možete da uradite kada je reč o kupovnim slatkišima. Nadam se da bar sada neki skeptici među vama shvataju zašto je med zdrav i važan za sam naš život i kako zaista ne može da postoji znak jednakosti između meda i slatkiša.

Autor: Vukašin Janković

Ostavite Komentar