„Ma koliko se trudili i tehnološki napredovali, mislim da mora proći još mnogo vremena pre nego što ljudi mogu napraviti slatkiš koji će barem približno da bude ukusan i zdrav kao voće “.
Danas ću pisati o voću i kao biolog dužan sam da kažem da sve što zovemo voće u stvari predstavlja plodove biljaka i da bez obzira da li je nešto slatko ili nije, tehnički ne postoje pojmovi „voće“ i „povrće“ nego samo plodovi.
Ovo vam govorim iz razloga što znam da će neki od vas, dok budu čitali, odmah krenuti da me kritikuju u pogledu šta je voće, a šta je povrće, tako da budite otvorenih shvatanja kada kasnije budem pominjao neke plodove i znajte da kada upotrebljavam termin „voće“ mislim na šire značenje te reči od onoga koje inače koristimo.
Zašto je dobro jesti voće?
Ako mene pitate, rekao bih vam da voće jedem zato što volim, a ne zato što je zdravo. Bio sam ubeđen da postoji popriličan broj ljudi koji slično razmišlja, ali ono što nisam uspeo da shvatim je to da većina jede voće zato što mora, na dijeti su, ili im je tako doktor rekao.
Normalno postoje izuzeci, ali budimo iskreni, kada biste birali između dobrog voća i kutije keksa prelivenog čokoladom sa komadićima lešnika, koliko vas bi zapravo izabralo ovo prvo?
Normalno, lično i ja danas uživam u dobrom slatkišu, kada je isti hranljiv, zdrav i ukusan, poput Cake it easy poslastica. Sada ću vam ukratko reci o plodovima koje volim da konzumiram i pojasniti zašto.
Banane
Banane su mi prva i najslađa opcija. Jednostavno volim da jedem to voće.
Tekstura i aroma su jedinstvene, a meni je banana dovoljno slatka i hranljiva da može da me drži sitim satima ako nemam ništa drugo za pojesti. Jedna od retkih voćki koja ne može da mi se smuči niti dosadi.
Pored toga banane se mogu kupiti na svakom ćošku i još bolje u svako doba godine.
Možete da je spremate sa domaćim kolačima, stavite u blender, čak i da je pržite i pohujete, kombinacija je nebrojeno. Ovde ću još samo da kažem da je banana pored šećera bogata i drugim nutrijentima tako da nam ostaje samo da ih jedemo što je više moguće!
Pomorandža i ostali citrusi
Jedem pomorandžu i ostale citruse sa uživanjem i stvar koja me je najviše privukla jeste upravo kiselina. Ta kisela aroma, mirisi i ulja koja ostaju po prstima dok ljuštite citrus, sve je to tako jako i omamljujuće i nešto što obožavam.
Znam da mnogi upravo zbog kiseline ne vole citruse ali ja sam oduvek bio kontraš kada je reč o ukusima.
Pored toga ne zaboravite vitamin C, gde dnevnu potrebu za istim, rešavate sa jednom pomorandžom, a posebno dobra stvar jeste što citrusi nisu generalno slatki pa ne unosite puno kalorija ukoliko ste recimo na dijeti.
Grejpfrut je još jedan citrus koji obožavam. Ne zaboravite i na mandarine, mandore, limun, limetu.
Sve pomenute vrste imaju slična svojstva i bogate su vitaminima, zato su one neki od čestih sastojaka ukusnih poslastica naše poslastičarnice koja misli na vaše zdravlje!
Šljiva
Pošto sam kao mali često provodio vreme na selu sa svojim dekom i bakom koji su se ujedno bavili, a i danas se bave uzgojem šljiva, ovo voće sam zavoleo gotovo momentalno od najranijih dana svog života.
Volim da je jedem u bilo kom obliku i baš kao i banane šljiva je nešto što mi nikada ne može dosaditi i mogu ih jesti u neograničenim količinama.
Nisu preterano slatke, mada to zavisi od vrste šljive. lako se kombinuju sa drugim namirnicama i što je najzanimljivije možete da pravite veliki broj slatkiša od šljiva!
Ako mene pitate jedan od mojih najukusnijih dezerta jesu zamrznute šljive koje ostavite da se otope nekoliko minuta pa ih onda tako jedete u nekom poluzamrznutom obliku. Ko ovo nije probao toplo preporučujem.
Malina i kupina
Opet se vraćamo na selo i na moje ranije dane kada sam svom dedi pomagao u branju malina i kupina preko leta.
Pored šljiva on je i to uzgajao. I mislim da ne postoji osoba koje ne voli jesti maline ili kupine, a i ako postoji vrlo mi je teško da shvatim kako neko može da ih ne voli, jer i sami možete pogoditi svaki put kada bih “pomagao” dedi u branju malina i kupina, ja bih ih više pojeo nego obrao.
Maline i kupine – svrstao sam ih zajedno jer biološki gledano su vrlo bliske – jesu odlične voćke sa malo kalorija i šećera i sa nekim dobrim antioksidansima.
Kada je reč o voću, što tamnija i šarenija boja veće su šanse da voćka sadrži neke antioksidanse.
Pored toga, mogu da se mešaju i spremaju na bezbroj načina i jedina mana čitavog ovog iskustva jeste što traje vrlo kratko, preko leta, jer kao što i sami znate, ukoliko ih ne zamrznete, sveže maline i kupine se teško nalaze tokom ostatka godine. Rekavši ovo, kada god ste u prilici jedite ih što više.
Smokva
Smokva je voćka koja nije za svakoga. Za razliku od univerzalno rasprostranjenih jabuka ili banana, mnogi ljudi jednostavno ne mogu da “shvate” teksturu unutar ploda smokve niti da uživaju u njenoj aromi.
Samim tim veliki broj ljudi aktivno izbegava ili ne uživa u smokvi. Rekao bih vam da ja nisam jedan od tih ljudi. Srećni smo jer ovde kod nas smokvi ima na svakom ćošku i dvorištu i svako može da je uzgaja vrlo lako.
Za vas retke ljubitelje smokvi preporučujem da probate dalmatinsku vrstu smokve koja kod nas nije česta, ali je neki ljudi gaje. Sadrži izuzetno krupne plodove sa puno šećera i soka i trebaće vam samo jedna ili možda dve da zamenite vaše dosadne kupovne slatkiše.
Dobra užina koja je vrlo ukusna. A kada dođe zima uvek možete zameniti sveže suvim smokvama koje jednako obožavam jesti. Samo vodite računa o šećerima i kalorijama.
Bundeva i tikva
Znam da kada vidim dobru bundevu odmah je kupim, odnesem kući, isečem na komade i ispečem, i onda uživam u svakom zalogaju.
Moram da priznam da sam relativno skoro zavoleo i bundevu i tikvu, ranije sam ih izbegavao jer nisu baš praktične jer moraju da se peku, a i ukus mi je u početku bio čudan.
Međutim, sada uvek tražim priliku da kupim jednu veću tikvu ili bundevu, pa da ih odnesem kući i nakon napornog dana polagano ispečem i jedem uz neki film ili seriju. Pune su šećera i skroba tako da nećete sigurno ostati gladni!
Zaključak
Jedino što mi ostaje da vam kažem jeste da sa voćem vi dobijate ne samo bolji slatkiš nego definitivno i hranljiviji slatkiš. Vitamine, minerale i antioksidanse nećete naći u slatkišima – Zato jedite voće!
Pored toga, moje mišljenje je da su najbolji i najukusniji slatkiši upravo oni domaći, koji u sebi sadrže voće, suvo ili sveže, u obliku soka, fila…
Kada jednom počnete da uživate u voću i voćnim proizvodima, pa čak i slatkišima poput naših, svi slatkiši bazirani na šećeru i hemiji postaju dosadni i nezanimljivi!
Autor: Vukašin Janković