fbpx
Med – Realna priča o zlatnoj namirnici

Da li ste već znali da je med zdrav?… Napraviću ovde jednu odmerenu pretpostavku i reći ću verovatno da da.

A da li ste znali da je med „supernamirnica“ koju trebamo da jedemo svaki dan?… Kladiću se i ovde sa vama da ste i to već negde čuli.

Na kraju, da li ste znali da med leči čak nekoliko bolesti i da vam jača imunitet protiv nezgodnih bakterija i opasnih virusa?…

Kako bih bio dosledan i ovde ću reći za vas da, i sa tim dolazim do svoje poente: Med je namirnica koja je stara gotovo kao i sama naša civilizacija. Činjenica.

Do sada mislim da bismo trebali znati sve što ima da se zna o medu. Ali, kao šta je čest slučaj sa nama ljudima, jednostavno ne znamo sve, ne znamo čak ni dobar deo priče.

Napraviću ovde još jednu odmerenu pretpostavku i reći ću da većina postova i članaka o medu počine sa: „7 super efekata meda na…“ ili „10 bolesti koje možete da izlečite putem meda !“ Nešto na taj fazon. I kako je malo onih drugih, realnih priča o medu, neka svrha današnjeg posta bude upravo to, realna priča o ovoj zlatnoj namirnici, kratak rezime onoga što znamo i ne znamo. Uživajte.

Medonosne pčele

ŠTA JE MED U STVARI ?

Zaobići ću klasičan uvod i objašnjavanje kako pčela sleti na cvet i skupi polen, pa ga odnese u svoju košnicu i tamo nešto radi kako bi napravila za nas med. Umesto toga, hoću da vam predstavim jednu sliku meda koju mnogi ljudi pojednostavljuju.

Med je jedna izuzetno komplikovana namirnica. Mešavina velikog broja različitih jedinjenja o kojima ću više pisati dole, ali nemojte ni za sekundu pomisliti da je med samo neka vrsta prirodnog šećera koju nam pčele donose.

Prvo i prvo, ne postoji samo jedan med. Postoji njih nekoliko koje trenunto ljudi proizvode.

Siguran sam da pored toga postoji još toliko, ako ne i više, onih za koje nam nije ni palo na pamet da mogu da se prave. Razmislite samo. Koliko biljaka postoji, koliko različitih vrsta cvetova, polena, ukusa i aroma, jedinjena u tim cvetovima i biljkama; koliko načina sakupljanja, mešanja, čuvanja. Koliko dugo ćete pustiti med da stoji, koliko dugo ćete ga prerađivati ; da li ćete ga uopšte prerađivati; sa čime ćete ga mešati, da li ćete ostaviti koamdiće saća i pčelinjih krilaca u medu ili ćete ga maksimalno filtrirati…

Tehnologija pravljenja meda je nauka o kojoj ja malo znam, ali ono u šta sam siguran, jeste da postoji mnogo različitih vrsta meda i da je med jedan generički naziv za veći broj proizvoda koji između sebe mogu da se razlikuju u ogromnoj meri.

Isto kao što i koristimo reć „voće“ kako bismo generalizovali bezbroj plodova, koristimo i reč „med“ kako bismo generalizovali bezbroj proizvoda.

Prirodni med

NUTRITIVNA VREDNOST MEDA

Pošto ne postoji jedan med, tako ni nutritivni sastav meda ne može biti jedinstven. Na moju i vašu sreću pametni naučnici su napravili nekakav prosek i srednju vrednost, tako da ove dve slike daju najpribližniji uvid kada je reč o najčešćim vrstama meda koje ljudi konzumiraju.

Nutritivna vrednost meda
Preuzeto sa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583289/
Hemijski elementi u medu
Preuzeto sa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583289/

Pojednostavljeno gledano med je kombinacija šećera, na prvom mestu glukoze i fruktoze koje su zaslužne za samu kalorijsku vrednost meda. Med je uglavnom siromašan u proteinima i aminokiselinama i ono što je zanimljivo za med to je da ne sadrži masne kiseline i holesterol.

Rekavši ovo, situacija postaje znatno komplikovanija kada pogledamo da pored ovih nutrijenata med sadrži i različite vitamine, minerale, enzime, antioksidanse i verovatno još neka druga biljna ili druga jedinjenja koja još nismo identifikovali. Ono što je sigurno jeste da se veliki broj stručnjaka slaže da je med nedovoljno istražen, pogotovu kada ubacite faktor njegove velike raznovrsnosti.

Iako jeste kvalitativno bogata i raznovrsna mešavina, treba naglasiti da na prvom mestu med jeste kvantitativno najbogatiji u šećerima i malo u bilo čemu ostalom.

ZAŠTO MED UVEK POBEĐUJE ŠEĆER ?

Ne znam da li ste primetili, ali danas svaka namirnica hoće da se bije sa šećerom. Čas ovamo voće protiv šećera. Čas onamo zaslađivači se spremaju za svoju bitku. A med, med je oduvek ratovao sa šećerom. Još od naših baka koje su nam pričale kako nema boljeg i zdravijeg slatkiša od meda. Pa nam opet kupi neke bombone ili keks kad primi penziju.

Ako mene pitate, med je jednostavno dominantniji u odnosu na šećer. Šećer je previše dosadan. Previše prazan. Ne zove se za džabe „prazna kalorija“. A sa medom dobijamo toliko toga. I ne samo da dobijamo ono za šta znamo, poput minerala i biljnih antioksidanasa, nego dobijamo i ono za šta ne znamo takođe. Ali, ozbiljno, sirovi prirodni med normalno da je hranljiviji i bolji od nekog tamo prerađenog slatkiša i šećera. Ne bi trebalo biti previše teško da razumemo zašto: Enzimi iz meda su važni za bezbroj procesa u ljudskom telu. Flavonoidi i fenoli su antioksidansi koji čuvaju naše ćelije i usporavaju starenje. Vitamini i minerali su tu da održe naše telo živim i sposobnim. To je super za jedan slatkiš ako mene pitate. Jer, oni čine ipak mali deo ishrane. Ukoliko izaberete da jedete med umesto napolitanki, očekujte i neke dodatne, bonus nutrijente koje ne samo da neće škoditi, već I te kako znače u svakodnevnoj borbi čoveka sa svim i svačim. Ne zaboravite da je med mnogo ukusniji od šećera i da može da se koristi za pravljenje ukusnih i hranljivih kolačića i slatkiša, baš kao što su naši.

I na kraju da ne zaboravim da pojedine vrste meda imaju niži glikemijski indeks od šećera, sve zavisi koliko fruktoze sadrže u odnosu na glukozu. Pravilo je da što više glukoze sadrže manja je vrednost GI. Još jedna kul stvar u vezi meda.

MED – UNIVERZALNI LEK ZA SVAKU BOLJKU ?

Kratko i jasno, ne. Možda za neke sitne stvarčice, ali za sve ono što možete naći u klasičnim postovima o medu, definitivno ne.

Med je kul i koristan i definitivno zdraviji od kupovnih slatkiša, ali ako ga posmatramo kao ono što on jeste – mešavina šećera sa malo drugih jedinjenja. Kako onda da očekujemo da med bude univerzalni lek protiv oboljenja poput tumora recimo, ili da nam poveća efikasnost imunog sistema tako da nijedna bakterija niti virus ne mogu da nas taknu.

Mislim da je krajnje vreme da shvatimo da univerzalna „superhrana“ i „superlek“ ne postoji, pogotovu kada je reč o prirodnim namirnicama i hrani. Još uvek ne živimo u svetu gde jedna stvar rešava sve probleme i ako odbacimo ovakva nerealna očekivanja od hrane, med može da nam posluži za mnogo stvari i da zaista ojača naše telo i poboljša naše zdravlje na nekom normalnom nivou.

Ovde vraćam na klasične postove o medu, gde možete pročitati kako je med nešto potpuno neverovatno, univerzalni lek koji se koristi kod velikog broja bolesti i stanja. Istina je da je malo nekih konkretnih činjenica o medu kao nekakvom leku, mislim koliko da očekujemo od šećerastog sirupa?

Ono što je istraživano se verovatno odnosi na nutrijente iz meda a ne na sam med tako da ta logika ne važi, a moramo uzeti i u obzir činjenicu da med nije prebogat u tim “super” jedinjenjima o kojima čitate uglavnom u postovima u medu.

Znate šta? Za mene je to sasvim u redu. U redu je da je med jedan dobar i prirodan izvor šećera koji može da se koristi kao zdravi slatkiš, sam ili u kombinaciji sa nečim. I u redu je da pojjedini nutrijenti iz tog istog meda imaju nekakav pozitivan efekat na ljudsko telo. Možda čak i više nego što mislimo.

Samim tim, mislim da je u redu da ne gledamo na med kao na nekakav lek ili “superhranu”. Sasvim je dovoljno sve ovo što sam naveo vezano za med. I svako ko ide dalje od ovoga hvaleći med u nebesa i govoreći da ne treba ništa drugo da jedemo i da ćemo da budemo super zdravi, mislim da taj neko nema realnu sliku stvari kada je reč o medu. To nas sigurno neće sprečiti da jedemo med svaki dan…

 

Sa ovim završavam ovo moje kratko “realno” izlaganje jedne namirnice. Namirnice koja ima ogroman potencijal i ogromnu istoriju. Namirnice o kojoj se piše I te kako, ali ne baš iskreno. Namirnice koja je raznovrsna, preukusna i može da se koristi na milion načina. Namirnice koja je još uvek neistražena kako treba I nadam se da će doći dan kada ću ponosno reći da sam bio u krivu i da je med u stvari I te kako lek i sredstvo za mnoge bolesti. Namirnica koja je toliko dugo sa nama da je postala praktično deo nas.

Med je namirnica u kojoj treba da uživaju svi, i rekavši ovo nastavljam da pišem o medu u narednom postu. Do tada vam poručujem da se latite kašičica i da zaronite u med.

 

Autor: Vukašin Janković

Od sada u ponudi možete pronaći i potpuno prirodni i zdravi Cake it easy med. To je med koji i mi lično koristimo u našim kolačićima. Ukoliko želite da probate 100% organski med kliknite na dugme ispod koje će vas odvesti direktno do njega.

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares

Dodaj komentar