Keto dijeta (Ketogena ishrana)

Cake it easy tim uvek vodi računa o vašim interesovanjima i željama, te smo odlučili da uvedemo nove kolačiće prilagođene za sve one koji poštuju, danas popularnu, keto ishranu. Ono što bi trebalo da znate o našim kolačićama (a u keto verziji) jeste da su i dalje svi sirovi, bez belog šećera, brašna, jaja, samo smo sad malo više obratili pažnju i na samu količinu ugeljinih hidrata u okviru kolačića i zasladili ih stevijom. Trudili smo se, trudili i došli do savršena 4 kolačića sa malom količinom UH od svega 1-3g po kolačiću. Za sve one koji ne znaju baš šta je -ta čuvena- keto ishrana, pripremili smo i malo objašnjenje.

U moru novih, “specijalno osmišljenih” dijeta i režima ishrane, veoma je teško odabrati onaj koji nam najviše odgovara. Stručnjaci se često sukobljavaju u mišljenjima o unosu ugljenih hidrata, masti, proteina, namirnica životinjskog porekla, pa čak i oko toga koliko je fizičke aktivnosti potrebno telu. Usled tolikog broja različitih informacija, često nam je jako teško da se odlučimo da isprobamo neki režim ishrane. Ono što autor teksta na osnovu dosadašnjeg iskustva može da kaže jeste da je svaki čovek apsolutno različit i da formiranje režima ishrane mora biti u skladu sa njegovim navikama i potrebama. To praktično znači da iz bilo koje dijete možete preuzeti ono što vam odgovara i korigovati je u skladu sa vama. Ne morate biti vrhunski nutricionistički stručnjak da biste znali koja vam hrana odgovara, šta vas čini sitim i punim energije a šta vas čini tromima i vuče ka kauču.

Keto doručak

Šta je to keto dijeta?

Ketogena ishrana ili popularno nazvana “keto dijeta“ je poseban režim ishrane koji pripada takozvanim LCHF dijetama (low carb high fat) i kome  u poslednje vreme pristupaju mnogi sportisti, pobornici zdrave ishrane kao i svi oni koji žele da izgube višak kilograma. Razlog? Ovaj režim ishrane pruža telu dosta energije, pomaže povećanju mišićne mase i potpomaže mršavljenje. Masti i proteini imaju veliku količinu energije, te nas najduže drže sitima, te su upravo iz tog razloga najzastupljenije namirnice masti i proteini, dok su ugljeni hidrati redukovani do maksimalne doze od 20 grama dnevno. Cilj ovakvog vida ishrane je dovođenje organizma u stanje ketoze. Izbacivanjem šećera telo se primorava da troši masne ćelije kao glavne energente, dok se u procesu ketoze umesto šećera koriste masti i na taj način nastaju ketonska tela, koji su novi izvor energije za rad tela i mozga. Naša tela su izuzetno prilagodljiva i ovaj proces se nesmetano odvija u organizmu kada je unos ugljenih hidrata redukovan na minimum. Ketogena ishrana može da pomogne kod mnogih metaboličkih problema, kao i da popravi zdravstveno stanje. Ovaj vid ishrane se pokazao efikasnim u redukovanju simptoma dijabetesa tipa 2, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, epilepsije kod dece, kao i kod nekih vrsta raka.

Ketogena dijeta podrazumeva konzumaciju namirnica kao što su meso, riba, jaja, mlečni proizvodi, orašasto voće i semenke, povrće bez mnogo ugljenih hidrata, zdrava ulja i masti, dok su od pića dozvoljeni kafa, biljni čajevi i voda. Zabranjen je šećer, voće, žitarice i skrob, voćni sokovi, alkohol. Akcenat je, dakle, na namirnicama koje sadrže visoki procenat proteina i masti, dok su ugljeni hidrati ograničeni na minimum. Rezultat tog procesa je već pomenuto stanje ketoze gde se organizam ciljano oslobađa masnih naslaga, bez gladovanja i pada energije.

Keto namirnice

Vrste keto dijete

Veliki procenat ljudi, naročito onih orijentisanih ka fitnesu i zdravom životu se odlučuje da isproba ovaj režim ishrane iako nema problema sa viškom kilograma jer su benefiti višestruki. Pre svega, povećava se tonus mišićne mase, koža se čisti usled eliminisanog šećera a telo ima dovoljno snage i energije za sve aktivnosti u toku dana. Postoji nekoliko različitih faza keto dijete :

  • Standardna keto dijeta – ova dijeta podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata, manje od 5%, dok se unos proteina povećava. Ovo je uobičajena verzija keto dijete.
  • Ciljana keto dijeta – u ovom obliku keto dijete možete dodavati ugljene hidrate kada se bavite fizičkom aktivnošću. Tu se podrazumeva dodatni unos ugljenih hidrata pre treninga, od 20 – 50 grama, i u tom slučaju se smanjuje unos masti.
  • Proteinska keto dijeta – ovaj režim ishrane je sličan standardnom, s tim što je ovde racio 60% masnoća, 35% proteina i 5% ugljenih hidrata. U ovoj dijeti je povećan unos proteina na račun masnoća, dok su ugljeni hidrati i dalje u deficitu.
  • Ciklična keto dijeta – Ova dijeta podrazumeva ciklično smenjivanje dijete i „dana odmora“, odnosno – 5 dana dijete i dva dana konzumacije ugljenih hidrata. Faze se smenjuju da bi se obnovio glikogen u mišićima.

Naravno, kao i svaka druga dijeta, i keto dijeta ima svoje negativne strane. Usled minimalnog unosa ugljenih hidrata, može se pojaviti neprijatan zadah, manjak vitamina i minerala, pospanost, umor i opstipacija. Zato se potrudite da pre prelaženja na novi režim ishrane utvrdite kako ćete te nedostatke nadomestiti kako bi vaše telo dobilo sve potrebne nutrijente za pravilan rad i razvoj.

Keto ručak

Keto dijeta je relativno laka za primenu – sve gore navedene namirnice možete da kombinujete po svojoj želji, obroke ne morate meriti na kuhinjskoj vagi i možete jesti u bilo koje doba dana. Naš savet je da i ovaj režim ishrane, kao i bilo koji drugi prilagodite sebi i svojim potrebama i na taj način izvučete maksimum iz njega. A ako u tom procesu budete poželeli da se zasladite, Cake it easy tim vam nudi nove keto kolačiće, sjajno prilagođene upravo ovom režimu ishrane. Stay healthy, stay fit – uz Cake it easy.

Autor: Andrea Janković

Bacite pogled na nove keto kolačiće u našoj ponudi koji se prosto savršenu uklapaju u ovu dijetu!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add Comment

Potrebna Vam je pomoć? Pošaljite nam poruku