Skip to main content

Kada su ljute namirnice u pitanju, obično ih ili volimo ili ne volimo, retki su oni koji kažu da im je „svejedno“ da li je jelo pikantno ili ne. Ako ne volite ljuto, izbegavaćete ga u širokom luku, ne želeći da osetite tu toplinu i peckanje na jeziku, ali ako ste ljubitelj istog, zadovoljno ćete grickati svoju papričicu uz ručak ili umešati ljute začine u omiljeno jelo, uživajući u istom. Voleli ili ne voleli ljute namirnice, imamo jedno pitanje za vas – da li ste znali koliko je ljuto zapravo – zdravo?

Šta je to kapsaicin?

Kapsaicin je jedinjenje koje se nalazi u ljutim namirnicama, kao što su ljute papričice raznih sorti. On je taj koji im daje ljutinu. Otkriven je u devetnaestom veku i za njegovu jačinu postoji referentna mera – Skovil skala koja nosi ime po američkom farmaceutu Vilburu Skovilu koji je osmislio senzorni test uspomoć koga se može izmeriti ljutina. U trenutku kada je otkriven pa sve do skoro, verovalo se da je konzumacija namirnica bogatih kapsaicinom uzrok čiru na želudcu, međutim, novija istraživanja su pokazala drugačije. Verovali ili ne, ne samo da kapsaicin ne uzrokuje čir na želudcu, već ga i sprečava.

Kapsaicin u ljutim paprikama

Prednosti ljutih namirnica

Konzumacija ljutih namirnica podstiče stvaranje želudačnih sokova, što ima za rezultat bolje varenje i bolju probavu. Već smo to nekoliko puta ponovili, ali važno je upamtiti : ako je digestivni trakt zdrav, biće zdrav i organizam. Ukoliko se pražnjenje creva obavlja nesmetano, otrovi napuštaju naše telo, zajedno sa neiskorišćenim sastojcima.

Kada pojedemo obilan obrok, naš želudac mora naporno da radi kako bi se sva ta hrana pretvorila u enzime korisne organizmu. Ukoliko se konstantno zatrpavamo novim količinama hrane, ona prethodna, nesvarena, ostaje u crevima, kvari se, truli i na kraju postaje patogena, što stvara idealnu sredinu za razvoj tumora.

Kapsaicin u tome pomaže na sledeći način – obzirom da ubrzava varenje i potpomaže lučenje želudačne kiseline, crevni trakt dobija svojevrsnu „pomoć prijatelja“ i brže vari hranu te se ona ne taloži u crevima.

Povećano lučenje želudačnih sokova smanjuje apetit, glad se lakše kontroliše pa nestaje mogućnost prejedanja i sprečava se formiranje masnih ćelija. Kapsaicin u umerenim količinama je odličan saveznik svake dijete jer namirnice u kojima se nalazi ne nose veliku energetsku i kalorijsku vrednost, dobro se kombinuju i masti se ubrzano tope usled efekta zagrevanja koju ova sjajna supstanca poseduje. On stvara toplotu u telu i na taj način započinje proces termogeneze, koji zahteva veću potrošnju uskladištenih kalorija.

Ono što je takođe važno znati jeste da kapsaicin, odnosno ljute namirnice, nisu preporučljive samo osobama koje žele da izgube višak kilograma. Kapsaicin stvara toplotu u telu, što dovodi do oslobađanja endorfina, hormona sreće, koji je zadužen za eliminisanje psihofizičkog bola i dobro, čak euforično raspoloženje.

Iz tog razloga, kapsaicin deluje i kao analgetik, jer ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Kreme koje pomažu u tegobama artritisa takođe u sebi sadrže postotak kapsaicina, jer je u tom slučaju i spoljna upotreba veoma preporučljiva i korisna.

Ljute paprike

Kada su u pitanju prehlade, gripovi i virusi, male, ljute papričice takođe mogu pomoći. Ljuta hrana podstiče lučenje tečnosti iz respiratornih organa i na taj način se čiste sinusi i pluća, koji su prvi na udaru kada se razbolimo.

Prevencija respiratornih i stomačnih oboljenja je jedna od mnogostrukih zdravstvenih koristi kapsaicina, pa je naročito važno konzumirati ovu grupu namirnica ako ste skloni prehladama ili na prelasku godišnjih doba, kada je veća verovatnoća obolevanja od sezonskih bolesti. Veoma su bogate vitaminom C, koji je važan jer uzrokuje povećanje otpornosti na infekcije.

Takođe, ukoliko imate problema sa digestivnim traktom, odnosno sa varenjem ili dijarejom, kapsaicin će pomoći da se crevna flora vrati u normalu. Pomaže u ublažavanju menstrualnih tegoba, a takođe se bori i protiv crevnih bakterija koje neretko mogu izazvati infekciju.

Dijabetes drugog tipa se takođe može sprečiti konzumacijom namirnica bogatih kapsaicinom. Prilikom konzumacije ljute hrane, smanjuje se potreba organizma za lučenjem insulina, što dovodi do regulacije šećera u krvi nakon obroka.

Kapsaicin je sastojak pogodan za dijabetičare, jer pored navedenog može smanjiti bolove izazvane oštećenjima nerava koje su karakteristične za dijabetes. Ono što je važno napomenuti jeste da kapsaicin može sprečiti razvoj raka prostate kod muškaraca, a takođe uništava ćelije raka pluća i pankreasa, ne delujući invazivno na okolno zdravo tkivo.

Kapsaicin možete zamisliti kao malog “vatrenog” vojnika koji dobro zna šta u organizmu treba da učini – i to sve u vašu korist.

Domaci tabasko sos

Napravite sami domaći tabasko sos

Osim što je mnogo zdraviji od kupovnog jer ga sami pravite i tačno znate šta ste od sastojaka koristili, nema aditiva niti konzervansa, domaći tabasko sos je i mnogo ukusniji od industrijskog. Iako na internetu možete pronaći dosta recepata, nama se dopao ovaj koji je osmislio kuvar Nikica Gamulin, vrlo je prost i možete ga pripremiti sami u domaćoj radinosti brzo i lako, a nakon pripreme ga uskladištiti u staklene bočice i čuvati u špajzu poput zimnice, pa koristiti po potrebi. Potrebno vam je :

  • 500 grama svežih ljutih papričica
  • 150 ml vode
  • 10 grama šećera
  • 50 ml sirćeta
  • So

Papričice oprati i očistiti od peteljki ali pripazite – najbolje bi bilo to činiti u rukavicama, jer su prilično ljute i ta ljutina, ako ostane na prstima i dlanovima, može nehotice završiti u očima, što, složićete se, nije ni najmanje ugodno.

Papričice naseckati, preliti decilitrom vode i kuvati ih dok ne provre, a obzirom da koristimo sveže papričice, valjalo bi doliti još malo vode – oko 50 ml. Kada se smesa prohladi, prebaciti u blender i usitniti, pa dodati šećer, so i sirće.

Dobro promešati i preko cediljke razdvojiti semenke i tečni deo, pa prebaciti u odgovarajuće posude, najbolje staklene bočice.  Tako pripremljen domaći tabasko sos se može stavljati u kuvana jela, kao sos dodatak ili kao preliv za salate. Vrlo je jednostavan za pripremu, a izuzetno zdrav i ukusan.

Trebalo bi naglasiti i to da je i u slučaju kapsaicina, umerenost ključna. Obzirom na ljutinu koju poseduje, valjalo bi ga konzumirati u manjim količinama, dovoljnim da se ostvari zdravstveni benefit, ali nedovoljno velikim da može da utiče na sluzokožu creva, mučninu i bolove u stomaku, što su nuspojave preteranog unosa ovog sastojka.

Čak iako ste veliki ljubitelj, ne preterujte sa ljutim namirnicama, već ih koristite pametno kako bi vam očuvale zdravlje i sprečile razne zdravstvene tegobe.

Dovoljno je pojesti malo sveže ljute papričice i dodati ljuti sos u salatu ili ga iskoristiti kao preliv za povrće ili meso. Pronađite svoju omiljenu kombinaciju i ako već niste, uvrstite ljutu hranu u svoje svakodnevne obroke – vaš organizam će biti osnažen a uz malo korigovanja jelovnika i ubacivanja dobrih sastojaka, vi ćete biti zdravi, vitki i dobro raspoloženi.

Autor: Andrea Janković

Ostavite Komentar