Skip to main content

„Čokolada je bez sumnje jedna neprevaziđena multidimenzionalna poslastica za sve generacije; ona koja je uticala i utiče na ljudske živote, na mnogo više načina nego bilo koji drugi slatkiš do danas napravljen. Bez obzira da li je vi jeli ili ne, šanse jesu vrlo velike da je čokolada na neki način već donekle oblikovala vaš život.“

Za ovaj jubilarni deseti članak odlučio sam napisati nekoliko stvari o jednoj, jedinoj, univerzalno voljenoj čokoladi. Uživajte…

Piramida Maja u Kankunu

Kratka istorije čokolade

Siguran sam da do sada već znate da čokolada nije samo jedan običan slatkiš. Ona je oduvek bila mnogo više od toga.

Deo razloga leži i u njenoj bogatoj istoriji koja je barem meni veoma zanimljiva. Zato sam rešio da iznesem nekoliko stvari o tome.

Kada je reč o vremenu, prvi podaci o čokoladi se pojavljuje negde pre oko četiri hiljade godina unazad i to na prostoru današnjeg Meksika, što nije ni čudno, jer kakao biljka raste u Centralnoj i Južnoj Americi.

Iz one dobro poznate rečenice da je čokolada piće bogova možemo da izvučemo dve stvari: Prva je da su najranije civilizacije smatrale čokoladu vrlo cenjenom namirnicom, rezervisanom samo za gornji sloj društva u koji su ubrajani vladari, sveštenici i cenjeni ratnici. Ovo je po rečima stručnjaka samo delimično tačno, jer za razliku od Asteka za koje je čokolada bila rezervisana za bogatiji sloj društva, Maje, sa druge strane, su uživali u njoj bez obzira na društveni status i bogatstvo. Drugo, čokolada je prvo predstavljala gorak napitak napravljen od kakaove paste koja bi bila pomešana sa začinima poput vanile i čili paprike. Kao izuzetno gorak i jak napitak, za čokoladu se verovalo da diže energiju i menja raspoloženje, kao i da poseduje magijsku ili božansku moć. Takođe se verovalo da je jak afrodizijak.

Nakon dolaska Španaca čokolada je prešla i u Evropu laganim korakom. Prvo je bila ekskluzivno vezana za Špansku aristokratiju, a onda se polako kroz ljude i veze raširila po ostatku Evrope.

Prekretnica u istoriji čokolade je postignuta kada je holandski hemičar uspeo da napravi čokoladu u prahu, eliminišući negde oko pola kakao putera iz tečne smese.

Prva štangla čokolade se prepisuje čoveku pod imenom Joseph Fry, koji je u kalupe sipao tečnu smesu napravljenu od gore pomenutog praha, ali kome je natrag dodat istopljeni kakao puter.

Sve ostalo je što kažu istorija, u ovom slučaju i te kako slatka.

Organski kakao prah

Kakao prah i njegova uloga u čokoladi

Kakao prah jeste, u stvari, početak čokolade i čokoladica koje danas znamo. Siguran sam da veliki broj vas ima kesicu ovog praha zgužvanu i zbijenu negde među svojim kuhinjskim policama.

Zanimljivo je pomenuti da, iako na našim prostorima postoji kao jasna namirnica – kakao, u drugim delovima sveta postoji razlika između nečega što oni zovu “cocoa“ i „cacao“.

Razlika je u obradi i svemu onome što se dodaje završnom prahu. Kakao prah jeste u stvari sasušeni ostatak iz procesa u kome se iz zrna kakao biljke oduzme kakao puter.

Kao takav, ovaj prah gubi deo nutrijenata i sastojaka koji se nalaze u sirovim ili blago pečenim zrnevljima kakao biljke, ali ih i dalje sadrži u određenoj meri.

Nasuprot tome postoje sva ona instant pića i mešavine za „tečni kakao“ koje su daleko više prerađene i sa dodatkom šećera, zaslađivača, mleka u prahu i drugih sastojaka.

Kao najkvalitetnija su naravno zrnevlja kakao biljke koja imaju brdo kalorija koje potiču od kakao putera, ali odmah iza njih ide i kakao prah iz kojeg su eliminisane sve nepotrebne masti.

Pored toga, kakao biljka sadrži određenu količinu minerala i fenolnih antioksidanasa, kao i određenu količinu teobromina i kafeina. Iako slabiji od kafe, određeni efekti razbuđivanja i menjanja raspoloženja se pripisuju i kakao prahu i generalno kakao biljci.

Ako ste ljubitelj čokolade, onda ste verovatno čitali negde kako sve više istraživanja pokazuje da je čokolada dobra za nas i kako po mala količina čokolade treba da se konzumira svaki dan.

Efekti idu od antioksidativne zaštite (zbog onih fenola), smanjenje krvnog pritiska, poboljšanje moždanih sposobnosti, poboljšanje u stanjima poput dijabetesa, efekat na rak i tako dalje.

Bitno je da se pomene da sva istraživanja koja se rade se odnose na kakao prah i kakao zrnevlja, kao i crnu čokoladu. Dakle, najčistiji oblik same biljke koji je ujedno i najbogatiji u nutrijentima i drugim sastojcima.

Tako da neka visoko prerađena čokolada jeste vrlo daleko kada je reč o svim tim super efektima, a i sama validnost tih tvrdnji i potencijalnih drugih efekata još uvek ostaje da se utvrdi u budućim studijama i radovima.

Stoga, za one koji tragaju za dobrim efektima držite se nezaslađenog kakao praha uz povremenu konzumaciju tamne i crne čokolade. Za dodatne informacije možete pročitati pun tekst u jednom članku koji to bolje objašnjava.

Različite vrste čokolade

Mnogo je prošlo od trenutka kada je neki pametnjaković nekada davno hrabro odlučio da proba zrnevlja kakao biljke i sa velikim olakšanjem otkrio da zrnevlja, ne samo da nisu otrovna, već poseduju neki karakterističan, gotovo omamljujući ukus.

Mislim da postoji jasan, ali neobjašnjiv razlog zašto su drevne civilizacije verovale u magijsku moć napitka napravljenog od ove biljke. Čak i danas, posle toliko godina, ljudi su obuzeti i opsednuti tim divnim gorkim ukusom i tom jedinstvenom aromom koja, siguran sam, toliko prija našem mozgu da ne postoji biće koje je ne voli.

Samo pogledajte koliko vrsta čokoladi danas postoji. Koliko vrsta čokoladica, slatkiša i drugih proizvoda koji sadrže čokoladu ili kakao. Zatim koliko ideja i recepata gde se čokolada meša sa slanim, ljutim ili kiselim.

Gotovo da nema namirnice koja ne bi mogla da se meša sa čokoladom. Stoga hajde da brzo prođemo kroz najčešće konzumirane vrste čokolada.

Kvalitetna crna cokolada

Crna čokolada

Sve popularnija i popularnija, crna čokolada je u centru pažnje ovih dana. U svojoj osnovi i zamisli crna čokolada predstavlja kvalitetniju i bogatiju namirnicu u poređenju sa mlečnom čokoladom.

Iako procenat kakao praha ili čvrstih kakao delova varira u odnosu na vrstu i  robnu marku ( tako da tehnički imate tamne i crne čokolade) sve crne čokolade imaju daleko više kakao praha od mlečnih čokolada, samim tim i veći efekat na naše telo.

Danas možete naći štangle sa različitim procentom kakao praha, kao i brojne vrste sa manje šećera ili sa veštačkim zaslađivačima. Ukoliko ste uživalac čokolada ovo vam je najbolji mogući izbor, mada neki ljudi ne podnose daleko jaču gorčinu.

Cake it easy u okviru svoje ponude ima organsku ručno pravljenu crnu čokoladu sa čak 76% kakao delova!

Mlečna čokolada

Mlečna čokolada

Ovo su čokolade koje, ne samo da su najpopularnije i najčešće konzumirane, nego su ujedno i najraznovrsnije kada je reč o ukusima, vrstama i robnim markama.

Iako su daleko više prerađene i sa manje čvrstih kakao delova u poređenju sa crnom čokoladom, većina ljudi se opredeljuje za njih upravo zbog toga što možete naći sve – od čokolade sa jagodama i šlagom, pa do čokolada sa čili papričicama i keksom.

U svakom slučaju, nakon velike popularnosti mlečnih čokolada, na scenu su stupile i čokoladice i drugi manje kvalitetniji proizvodi koji su daleko od čistog i jakog ukusa kakao biljke, ali koji danas jednostavno ostaju na vrhu kao jedni od najpopularnijih čokoladnih proizvoda.

Bela čokolada

Bela čokolada

Još od malena mene su iz nekog razloga najviše fascinirale bele čokolade, upravo zbog toga što malo ko ih je voleo jesti, a i generalno uvek su bile na krajevima polica u supermarketima, nekako zaboravljenje i odbačene.

Za sve one koji to nisu znali, bele čokolade ne sadrže kakao prah, umesto toga se prave od kakao putera, mleka i derivata iz mleka, kao i šećera i možda vanilije kao začina.

Tako da u poređenju sa svim ostalima, bele čokolade su najdalje u odnosu na originalnu kakao biljku, ali to ih nije sprečilo da i one nađu svoje mesto pod suncem, sa određenim brojem ukusa i rezervisanim brojem ljudi koji ih obožavaju.

Inače, kao mali ja sam nekako najviše njih voleo jesti, ako ne zbog ukusa, onda iz neke znatiželje. 

Ukoliko ste ljubitelj bele čokolade, bacite pogled na Cake it easy domaću belu čokoladu koja je nešto drugačija i zdravija od svih kupovnih koje možete naći, a njen ukus je fantastičan.

Čokoladice

Čokoladica

Kratko ću se osvrnuti na proizvode koji su, smatram nepravedno, dobili ime čokoladice i koji se danas nekako i mešaju sa rečima poput „čokoladno“ ili „čokoladni slatkiši“.

Po logici stvari, onda bi sve što ima neku glazuru u kojoj se nalazi kakako (ako ga uopšte i ima) trebali nositi naziv čokoladni slatkiši.

Bez obzira na naziv, čokoladice su danas možda i najpopularnije u asortimanu slatkiša, ali zato i jedne od najgorih, sa brdo šećera i kompaktnih kalorija koje nam posle zadaju probleme. Držite se kvalitetne čokolade društvo…

Zaključak

Pošto se danas mnogi od nas nalaze u stanju konstantnog straha od hrane i stalnom bežanju od nekakvih loših kalorija i nezdrave hrane, mislim da je čokolada zauzela neko loše, ili bolje je reći, pogrešno mesto na našim jelovnicima.

Istina je da čokolade generalno jesu loši slatkiši, ali to je samo zato što su visoko prerađene i sa nekim nepotrebnim filovima, ukusima i dodacima koji samo podižu kalorije i šećer.

U tom filu od jagoda nema jagoda, tako da moje lično mišljenje jeste da svako od nas treba da zna šta u stvari jeste čokolada i da uživa u čokoladi kao čistom, blago zaslađenom slatkišu sa visokim procentom kakao praha.

Dakle, pričam o tamnoj i crnoj čokoladi. Mislim da je naziv čokolada rezervisan upravo za njih. Sve ostalo što spada u mlečne čokolade sa po tri četiri fila i punjenja, kao i čokoladice i drugi slični slatkiši treba da dobije novi naziv, ili bar da se odvoji od prave čokolade, koja je i te kako poželjna i dobra da se konzumira u malim količinama sa vremena na vreme.

I ne smemo zaboraviti kakao prah koji može da se meša, pa gotovo u sve. I sa ovim rečima ohrabrujem svakog da slobodno jede i uživa u dobroj čokoladi, jer to je jedno iskustvo koje smatram da ne treba sebi da uskraćujemo.

 

Autor: Vukašin Janković

One Comment

Ostavite Komentar