Skip to main content

Ono što nam se često pominje u svakom tekstu o dijetama, zdravom životu i pravilnom načinu ishrane su biljna vlakna i njihova funkcija u organizmu. Nažalost, isto tako često umemo da preskočimo taj deo, pa se odlučimo na razne dijete u kojima “jedeš šta poželiš, a mršaviš”. Takve dijete i režimi ishrane uglavnom forsiraju upotrebu užeg spektra namirnica pa je rezultat tog procesa organizam koji je umesto kilograma, izgubio vodu, a neretko se desi i da imamo opstipaciju, lenjost creva i zdravstvene tegobe koje prete da se pretvore u problem.

Naše majke i bake su nam uvek stavljale do znanja da je neophodno svakoga dana pojesti nešto “na kašiku”, odnosno kuvano, pa smo kao deca morali pojesti boraniju da bismo dobili slatkiš kao nagradu za prazan tanjir. Ali ono što danas znamo, a tada nismo, jeste da je upravo ta boranija bila nagrada za naš organizam.

Izvor biljnih vlakana

Značaj i izvor biljnih vlakana

Biljna vlakna su izuzetno važna u pravilnom radu i funkcionisanju debelog i tankog creva. Obzirom da apsorbuju veliku količinu vode, konzumacijom namirnica bogatih biljnim vlaknima ostajemo duže siti, snabdevamo se mineralima i stimulišemo metaboličke aktivnosti creva. Upravo zbog dužeg osećaja sitosti, sa manjom količinom hrane postižemo ono što je najvažnije – dovoljna količina energije sa produženim dejstvom do sledećeg obroka.

Biljna vlakna se dele na rastvorljiva i nerastvorljiva. Rastvorljiva ćete često čuti da se nazivaju prebiotici, a nerastvorljiva probiotici. Ono što probiotici omogućavaju jeste stvaranje prebiotika u samom organizmu, a to znači zdravu mikrofloru creva i zdravo funkcionisanje i optimalno pražnjenje debelog creva.

Osim povrća, ovsenih kaša, voća ili variva, biljna vlakna se takođe nalaze i u integralnom brašnu pa ono predstavlja mnogo zdraviju alternativu belom hlebu i pecivima. Ako ste se inače trudili da konzumirate namirnice bogate biljnim vlaknima u dovoljnom broju, onda vam čestitamo od srca. Ako ste, pak, kao autor teksta, pomalo zapostavili ove veoma važne nutrijente, dajemo vam predlog koji je lako realizovati : ovsene kaše za doručak, činija salate kao dodatak ručku. Da, tako prost predlog, ali veoma koristan – pokušajte da ga uvrstite u dnevnu rutinu i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje u crevima, digestivni trakt će raditi svoj posao najbolje moguće, a vi ćete na prilično jednostavan način u svoju svakodnevicu uvesti zdrave navike.

Zdravi dorucak - Ovsena kasa

Ovsene kaše

Ovsene kaše predstavljaju idealan doručak jer su bogate biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima, niske su kalorijske vrednosti a veoma lake za pripremu. Dovoljno je preliti smesu kipućom vodom, ostaviti da odstoji par minuta i obrok je spreman. Po želji možete dodati suvo ili sveže voće i dobijate sjajan doručak za samo nekoliko minuta. Svakodnevna konzumacija ovsenih kaša će vas osloboditi nadutosti ili zatvora i održati nivo šećera u krvi do sledećeg obroka.

Paprike

Salate

Kada govorimo o salatama, akcenat se uvek stavlja na činjenicu da je u pitanju sveže povrće. Osim što je bogato mineralima i vitaminima, činija salate pomaže boljem varenju hrane jer je veoma bogata biljnim vlaknima, naročito ako je u pitanju tamnozeleno povrće poput spanaća, blitve, kelja i brokolija. Tamnozelenopovrće je bogato i kalcijumom, vitaminima C, A i K, kao i gvožđem što ga čini idealnim saveznikom u borbi protiv raznih zdravstenih tegoba i jačanju imuniteta.

Navikli smo da zbog radnih obaveza preskačemo doručak, nekada čak i ručak, pa “zgrešimo” I posegnemo za prvom lepo upakovanom čokoladicom na rafu prodavnice. Osim što ne sadrži nijedan koristan sastojak za naš organizam, čini nam medveđu uslugu – daje nam previše šećera, što naše telo dovodi u stanje šoka, a mozak tera da procesuira tu količinu slatkog što brže može. Umesto industrijskih slatkiša, odlučite se za zdraviju varijantu poslastice – Cake it easy tim vam nudi potpuno zdrave i prirodne kolače kvalitetnih i nutritivno bogatih sastojaka koje će vam u potpunosti okrepiti organizam.

Zdrav način života nekad ume da bude prilično restriktivan i mnogi pobornici well being-a propagiraju previše smernica i uputstava, što ne može za svakoga biti korisno niti izvodljivo. Naročito ako ste zaposleni roditelj ili student koji nema vremena da posveti punu pažnju ishrani. Naša ideja su male, ali značajne promene i zdrave navike i se stvaraju upravo ovako – sitnijim koracima grabite ka velikom boljitku. Ovsena kaša za dobro jutro, činija salate uz ručak za dobar dan i Cake it easy kolači za svaki dan.

Autor: Andrea Janković

Ostavite Komentar