Detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma je proces, način na koji uz pomoć određenih preparata ili posebnog režima ishrane izbacujemo toksine iz organizma. Kada kažemo „toksini“, mislimo na sve otrove koji se mogu naći u telu, počevši od veštačkih dodataka hrani, metala, pesticida, zagađivača – svi oni remete pravilan rad i razvoj našeg tela. Moramo imati na umu da detoksikacija nije nešto što se obavlja za dva dana. Ako su se otrovi mesecima i godinama taložili, moramo biti spremni da, uz konsultaciju sa svojim lekarom, odvojimo određeni vremenski period da bi proces detoksikacije bio u potpunosti efikasan. Naše telo ima odličan odbrambeni sistem, ali usled sedećeg načina života, previše stresa u svakodnevici i uopšteno, loših životnih navika, naš organizam se sve teže oslobađa toksina i počinje da ih skladišti u tkivima, što dalje pogoduje razvitku raznih bolesti.

Detoksikacija pomoću soka od borovnica

Šta zapravo detoksikacijom postižemo?

Kada vršimo detoksikaciju organizma, naše telo se oslobađa otrovnih sastojaka kojih se nakupilo iz hrane, vode, vazduha… Iako ne možemo u potpunosti eliminisati sve otrovne materije, možemo se potruditi da ih minimalizujemo koliko je u našoj moći, dakle, da biramo zdrave namirnice, odreknemo se belog brašna, gaziranih pića, brze hrane, i da uvedemo lagani trening kao zdravu naviku. Detoksikacijom tela se čisti jetra, bubrezi, krv, creva. Svi otrovi se izbacuju, a benefiti se vide jako brzo – kosa i koža su čisti, telo vitalno i puno energije, probava je poboljšana i koncentracija je pojačana. Detoksikacija se može vršiti uz pomoć posebno sastavljenog režima ishrane, uz pomoć detoks sokova ili uz pomoć suplemenata. Cake it easy tim je uvek za najprirodniji put do zdravog tela, pa su naš predlog sitne izmene u dnevnim navikama zarad opšteg poboljšanja zdravlja.

Detoksikacija pomoću sveže ceđenog voća i povrća

Kako početi proces detoksikacije?

Proces detoksikacije je fantastičan način da vratite svom telu vitalnu energiju koju gubi na svakodnevnom nivou boreći se sa otrovima. Kada jednom prestanemo da unosimo otrove, organizam ih polako izbacuje kroz stolicu, znoj i kroz gubitak masti (kilograma). Samo se u debelom crevu nalazi ogroman broj otrova koji trule u našem telu. Zato je izuzetno važno uravnotežiti probavu, što se detoksikacijom već prvog dana postiže. Uz pomoć zdravih, neprerađenih namirnica, biljnih čajeva i svežeg povrća, možete učiniti mnogo. Ukoliko imate sokovnik, imate beskrajan niz kombinacija prirodnih detoks sokova. Važno je da namirnice ne prođu termičku obradu i uđu u vaš sistem pune svih onih predivnih vitamina, minerala i antioksidansa koji će olakšati borbu sa otrovima.

Sok od paradajza za detoksikaciju

Par dana pre nego što se odlučite na početak detoksikacijskog programa, bilo bi dobro da izbacite večeru, a da u toku dana imate više manjih, zdravijih obroka kako bi se telo pripremilo na nov način ishrane. Primera radi, ako ste do sada za doručak jeli kajganu i kobasice, zamenite ih svežim voćem ili ovsenom kašom. Lagana hrana omogućava želucu da se odmara među obrocima, što čuva energiju za ostale važne funkcije organizma. Napravite plan ishrane koji ćete uvesti na neko određeno vreme. Detoksikacija se najbolje sprovodi pod kontrolisanim uslovima i pod lekarskim nadzorom, ali s obzirom na to da svako od nas ima pokoji zdravstveni problem, prirodno je da poželimo da uradimo sve što je u našoj moći da se izlečimo i učinimo svoje telo ponovo vitalnim i punim energije.

Limun za detoksikaciju

U zavisnosti od potrebe ili mogućnosti, možete se odlučiti na detoksikaciju svežim namirnicama ili detoks sokovima. Sokovi su lakše probavljivi pa su korisniji i brže se vide pozitivni efekti, ali i u slučaju da ne možete pripremati sokove, dovoljno je da umesto njih, jedete sveže povrće i voće. Kada otpočnete proces detoksikacije, važno je da se odreknete svih loših supstanci koje će ući u organizam. Tu podrazumevamo i kafu, alkohol, duvanske proizvode. Dakle, sve ono što je telu zapravo strano i što mu nije svojstveno. Naš organizam se „muči“ pokušavajući da pre svega, apsorbuje hranljive materije tokom dana i da onda izvrši eliminaciju otrova. Mi mu možemo pomoći u tom procesu birajući zdravu hranu, obezbeđujući mu dovoljnu količinu vode i odričući se onih namirnica koje su loše za nas.

Borovnica - Sjajno voće za detoks

Detoksikacija bi trebalo da traje barem sedam dana. S obzirom na to da nisu svi otrovi nakupljeni baš prošle sedmice, tako ni proces detoksikacije ne može da se realizuje brže od toga. Kao što već rekosmo, malim koracima do velikog boljitka. Oslušnite svoje telo i otkrijte šta je to što mu ne prija, a šta mu pogoduje. Na taj način ćete najbolje moći da utvrdite šta je za vas korisno, a šta nije.

Voda sa limunom za detoks organizma

Plan detoksikacije

Kao što već rekosmo, napravite svoj plan detoksikacije organizma. Par dana pre početka programa, smanjite količinu hrane koju unosite i zamenite nezdrave obroke zdravima i obezbedite telu dovoljno vode kako bi se toksini „spirali“ iznutra. Ukoliko vam je potrebno, napravite plan i program za celu sedmicu ili dve kako biste olakšali sebi odabir obroka sledećeg dana. Potrudite se da uvedete i lagani trening ili šetnju u danima detoksa, kako bi se otrovi izbacivali brže i efikasnije. Možete jesti svo voće i povrće (prema mogućnosti organsko) u svežem stanju i piti biljne čajeve i ceđene sokove. Limun kao super namirnica ovde može da odigra fantastičnu ulogu – umesto obične vode, ubacite u flašicu i nekoliko kolutova limuna radi pospešivanja uklanjanja otrova iz tela. Ne zaboravite da ne preporučujemo uzimanje bilo kakvih suplemenata „na svoju ruku“ niti da detoksikaciju tela vršite duže od dve nedelje bez konsultacije sa svojim lekarom. Naime, ono što je nekome lek, nekom drugom može biti otrov – zato je važno da pratite potrebe svog organizma i uz pomoć njegovih smernica, jedete i pijete ono što vam je potrebno. Ukoliko vam zatreba zdrava pauza između obroka, Cake it easy vam nudi sjajne 100% prirodne i zdrave kolače koji vam mogu biti odličan saveznik na putu ka zdravom telu i duhu. Ukoliko osećate da ste malaksali i da nemate dovoljno energije, pokušajte sa detoksikacijom organizma, videćete benefite već nakon par dana i spremni dočekati letnje vreme.

Autor: Andrea Janković

  • 8
  •  
  • 101
  •  
  •  
    109
    Shares

Add Comment

Potrebna Vam je pomoć? Pošaljite nam poruku