Skip to main content

Koliko smo samo puta čuli da od pamtiveka brojni narodi, a posebno istočni, konzumiraju čaj kao lek za sve moguće boljke i za prevenciju istih? Svedoci smo da se kultura čaja polako pomalja i kroz naše krajeve, pa sve češće možemo da vidimo elegantno upakovane kesice nekog dalekog napitka koji obećava da će nam magično odneti stres, nesanicu, nervozu…

Ono što već na početku želimo da napomenemo a što verovatno svi i znamo, jeste da nijedan čaj, niti bilo koji drugi suplement, nema efekat čarobne pilule koja sa sobom odnosi svaki zdravstveni problem i ostavlja nas zdravog i srećnog. Njihova namena je uvek bila upravo to – dodatak ishrani koji će naterati ćelije da rade svoj posao u cilju stvaranja i održavanja snažnog organizma. Pa hajde da vidimo šta bi to čajevi mogli da urade za nas već danas. Pripremili smo top pet biljnih čajeva i toplo vam preporučujemo da ih konzumirate uz naše zdrave kolače. Topli ili prohlađeni, sa medom, limunom ili mlekom – izbor je vaš.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je, prema skromnom iskustvu autora, nešto najbolje što sebi možete podariti u danu, a da najmanje navika i rutina menjate. Dovoljne su dve ili tri šoljice dnevno, samo nekoliko minuta za pripremu, a višestruke zdravstvene benefite možete osetiti već kroz nekoliko dana. Zeleni čaj nastaje tako što se odmah nakon branja, listovi peku ili napare, a ovaj proces se ponavlja sve dok se listovi u potpunosti ne osuše. Nakon toga je spreman za dalju preradu i upotrebu. U samom zelenom čaju se nalaze katehini, flavonoidi, tanin, teanin i kofein – ne bih vas zamarala objašnjenjima šta koje od supstanci rade u organizmu, već bih naglasila na ličnom primeru njihove korisnosti. Pre svega, zeleni čaj je odličan antioksidant i diuretik. Osim što poboljšava rad debelog i dvanaestopalačnog creva, čisti kožu, pomaže pri mršavljenju i skidanju masnih naslaga i ima antikancerogeno dejstvo. Kesicu ili lišće zelenog čaja valja ostaviti u proključaloj vodi od 3 – 5 minuta, a nakon toga konzumirati uz limun i/ili med.

Zeleni caj

2. Tahebo čaj

Kada je tahebo čaj u pitanju, jedna od najzanimljivijih stvari vezane za njega jeste činjenica da se drvo hrani i insektima. Stablo je neverovatno otporno na gljivice i spore, te je i konzumacija ovog čaja nosilac niza zdravstvenih benefita. Pre svega je preporučljiv osobama koje se bore sa tumorom bilo koje vrste jer jača odbrambenu sposobnost organizma koja je uvek napadnuta od strane patogenih faktora. Takođe je odličan u borbi protiv alergija i hroničnih bolesti, čira na želucu, crevnih oboljenja, gastritisa, dijabetesa, kod anemije i iscrpljenosti. Kada je u pitanju astma, benefiti se mogu videti i kod primene toplih obloga spravljenih od ovog čaja. Pa čak i da ne postoji nikakvo oboljenje, tahebo čaj je odličan suplement i preventiva.

3. Rtanjski čaj

Rtanjski čaj je često bio obavijen velom misterije jer istoimena planina, po verovanju našeg naroda, ima magijska svojstva. Magična ili ne, sama biljka ima višestruke zdravstene benefite. Samo dve šoljice dnevno pomažu kod bolesti jetre i žuči, crevnih oboljenja, ublazavaju bolove u crevnom sistemu, a takođe su saveznici u borbi protiv dijabetesa. Ima snažna antiseptička dejstva, pa se ovaj čaj pokazao efikasnim i kod problema sa organima za varenje, disanje, kod lečenja kože i sluzokože. Možete ga nabaviti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane.

Caj od persuna

4. Čaj od peršuna

Za čaj od peršuna ste možda čuli, možda i niste, ali ova lekovita biljčica ima svašta da ponudi osim standardne konzumacije u jelima. Njegova najosnovnija primena kao čaja je u slučaju problema sa urinarnim traktom, jer potpomaže izbacivanje toksina nagomilanih u organizmu, koji su najčešće glavni uzročnici razvoja bolesti. Funkcioniše kao diuretik, pa pomaže kod bubrežnih bolesti, odličan je saveznik pri mršavljenju, a takođe je preporučljiv za lečenje infekcija mokraćnih organa, žutice, pa čak i gihta i artritisa. Dve vezice sveže iseckanog peršuna prelijte sa litrom ključale vode i ostavite da odstoji oko 10 minuta – nakon toga je spreman za konzumaciju.

Crni caj

5. Crni čaj

Crni čaj je, pored zelenog čaja, fantastičan izbor za sve one koji žele da postanu i ostanu zdravi. Ovaj čaj ima neverovatan spektar delovanja, počevši od antiseptičkih svojstava, što znači da potpomaže organizmu pri zaceljenju rana, herpesa, bori se sa alergijama i upalama, osipima, svrabovima, pomaže pri oboljenju desni, a takođe je idealna, zdrava alternativa kafi, jer sadrži kofein koji će vam pružiti razbuđivanje ukoliko ga konzumirate u jutarnjim satima.

Autor: Andrea Janković

Ostavite Komentar